Tips over koken die je moet weten

Zelf koken heeft veel voordelen. Je kunt indruk maken op een afspraakje, geld besparen, gezonder eten en een maaltijd hebben die helemaal op jouw unieke smaak is afgestemd. De meeste mensen zouden graag willen weten hoe je moet koken, maar hebben het gevoel dat het iets is dat je óf niet kent, óf niet weet hoe je het moet doen. Dit artikel geeft adviezen die laten zien dat iedereen, met een beetje moeite, een beginnende thuiskok kan worden.

Zorg ervoor dat je je kookgerei regelmatig goed onderhoudt. Een koksmes is bijvoorbeeld nutteloos als het bot is, dus zorg ervoor dat het regelmatig geslepen wordt. Als je een koksmes koopt, zoek er dan een met een lang en breed lemmet, want dat geeft je een betere controle en haksnelheid.

Gebruik voor elk recept de beste ingrediënten die je je kunt veroorloven. Geef wat geld uit aan geïmporteerde kazen of vleeswaren van betere kwaliteit als je kunt, zodat je thuis kunt genieten van een maaltijd die smaakt als in een restaurant. Om de ervaring nog te vergroten, probeer je de maaltijd met een beetje fantasie creatief op te maken, zodat je af en toe iets anders hebt.

Eén ding om op te letten is je specerijen niet boven het fornuis te bewaren, want dat kan de kwaliteit bij gebruik verminderen. Bewaar al je specerijen bij een koele temperatuur om de smaak die je proeft bij het nuttigen ervan te maximaliseren.

Currypaste

Het is altijd handig om een huisgemaakte currypasta in huis te hebben. Een huisgemaakte currypasta smaakt veel beter dan een kant-en-klare currypasta. Zo bepaal je zelf wat erin gaat én hiermee vermijd je conserveringsmiddelen en toevoegingen. En het is helemaal niet zo moeilijk en ingewikkeld als de meeste mensen denken. Het gebruik van een blender of een keukenmachine is natuurlijk veel makkelijker voor het maken van currypaste.

Doe bij het sauteren altijd olie aan de zijkant van de pan. Als je tijdens het koken meer olie in de pan nodig hebt, doe dat dan nooit in het midden van de pan. Voeg het toe aan de zijkant van je pan. Op die manier zal de olie voldoende verhit zijn tegen de tijd dat ze het voedsel bereikt.

Als je van plan bent te grillen, zorg er dan voor dat je je steaks minstens een uur van tevoren uit de vriezer haalt, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Zo kun je ze gemakkelijker bereiden en de kwaliteit bereiken die je zoekt door ze op de grill te bereiden.

Als je voor je gezin kookt, probeer dan niet aan één stijl vast te houden. Als je steeds weer dezelfde maaltijd kookt, kan het saai worden en je gezin zal afgestompt raken van de gerechten die je maakt. Verander de dingen elke avond, zodat je nieuwe maaltijden en keukens aan je gezin kunt voorstellen.

Je moet je vlees in bruikbare porties verdelen voor je het invriest. Je kunt je vlees scheiden en de porties in boterhamzakjes bewaren. Je kunt de boterhamzakjes dan in diepvrieszakjes doen. Zo kun je je vlees perfect portioneren en de diepvrieszakjes steeds opnieuw gebruiken.

Gebruik bij het koken van een maaltijd of tussendoortje anti-aanbakspray. Anti-aanbakspray zorgt ervoor dat voedsel niet aan de pan blijft kleven, zonder onnodige vetten en calorieën toe te voegen. Er zijn sprays die gearomatiseerd zijn, zodat je dezelfde smaak krijgt als wanneer je boter had gebruikt.

Als je een gerecht maakt waarbij je dunne reepjes vlees nodig hebt (fajitas, Chinees), vries je vlees dan ongeveer 20 minuten in voor je het snijdt. Zo kun je het vlees heel gemakkelijk in dunne reepjes snijden. Je vindt dit misschien een beetje vreemd klinken, maar het zal zeker helpen.

Een zelfgekookte maaltijd houdt je portemonnee groot, je maag klein en je gezin tevreden. Hoewel we misschien niet allemaal ’s werelds volgende grote chef-kok kunnen zijn, kunnen de adviezen die je gelezen hebt er toch voor zorgen dat je maaltijden kookt die een grote glimlach op het gezicht van jou en je gezin toveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *